Utazom

Irány Parga, a feltörekvő görög turista célpont!

Előző cikkemben megosztottam pár apró, talán másoknak nem is olyan meglepő érdekességet, amivel találkozhatunk, ha úgy döntünk Parga városát, de úgy általánosságba Görögországot vesszük célba. Most pedig lássuk miért érdemel egy helyet Parga is a bakancslistánkon.

Indulás..

Parga Görögország nyugati részén, a Jón tenger partján terül el és több, kisebb-nagyobb stranddal is büszkélkedik. Ha már az ember úgy dönt, hogy tengerpartra utazik, a tény, hogy a tengerparton van, erősen ösztönzi, hogy egész nap a vízparton, illetve a vízben töltse az időt.
De mi van azokkal, akik nem szeretnek úszni, vagy sokáig egyhelyben feküdni?? Nekik marad számos egyéb program, mellyel Parga és környéke csábít minket. Lássuk, mivel tölthetjük el az időt, miért is vonz egyre több turistát ez az aprócska település.

Parga strandjai

Parga három gyönyörű stranddal rendelkezik, melyek egyben különböznek is egymástól, így mindenki megtalálja a számára legjobban tetszőt. A nyári forróságban a tenger hűsítő, kék vizének érintése mindenkit a strandok valamelyikére vonz.

Valtos Beach

Parga központjától néhány perces sétával érjük el a Valtos Beachet. Először meg kell másznunk a dombot, hogy aztán élvezhessük a finom homokot a talpunk alatt, majd a tenger hűvös vizét a bőrünkön.

Valtos Beach, háttérben Parga és a pargai vár.

Ez Parga legnagyobb strandja, nagy részén napágyakkal és napernyőkkel, egy kis területen azonban saját törülközőnket és ernyőnket is lerakhatjuk. Itt mi a vízben nem mártóztunk meg, így nem tudom, milyen hamar mélyül, viszont itt befizethetünk különböző vízi sportokra, melyek ára viszonylag elég magas (50-90 euró).

Krioneri

Parga szívében találjuk meg a Krioneri strandot. Ez Parga második legnagyobb strandja, melynek partja inkább apró kavicsos, mint homokos, így elsőre kicsit fájdalmas lehet lábbeli nélkül rálépni. Sokan ajánlják az úszócipő vásárlását, melyet, ha nem vettünk itthon se csüggedjünk, kint is könnyen hozzájuthatunk. A strandon vizisünökkel egyébként nem igen találkozni, de ha olyan helyen mászkálunk, ahol kevés ember fordul meg, esetleg mélyebb vizekben, a sziklákon találkozhatunk velük. Lehetőleg kerüljük el őket. 🙂

A parttól befelé haladva a víz viszonylag hamar mélyül. Pár méter múlva a víz alján megszűnik a kavicsos talaj és itt egyet lépve már a víz alatt lehetünk. A strandon itt is vannak bérelhető napozóágyak és napernyők, viszont elég sok hely van ezeken kívül is, ahol letelepedhetünk a saját plédünkkel és napernyőnkkel.

Az egész part egyébként gyönyörű, a parttól néhány méterre egy kis sziget (Panagia) van, melyre a magasabb emberek (~165 cm) jó időben könnyen át is sétálhatnak, vagy a jó úszók átúszhatnak. A szigeten találjuk a Szent Mária templomot, illetve magasabb pontjairól a nyílt tenger meseszép kéksége tárul elénk.

Érdemes a tengerpartot az esti órákban is meglátogatni. Ilyenkor a part elcsendesül, csak a tengely morajlását hallani, és a homok hűvös érintését érezzük talpunkon. A szemközti szigeten lévő templom kivilágítva, sejtelmesen áll, a domb tetején lévő Prágai vár romjainak különböző színekben pompázását figyelve. A világ lelassul, semmi rohanás. Felejthetetlen élmény. 🙂

Piso Krioneri

Parga legapróbb strandja, azonban a legeldugottabb is. A part itt a legkavicsosabb és elég hamar mélyül. illetve megítélésem szerint itt a leghidegebb a víz is. Egy kis utcán át egy kis hídon jutunk be ide és élvezhetjük a nap melegét a viszonylag kevés embert és a tenger hűvösét.

Parga vára

A pargai vár ma már inkább csak várrom, azonban megéri a fáradtságot, hogy az ember felmásszon ide. A vár ugyanis a város fölé emelkedik, ezáltal a kilátás innen a legszebb a városra és a tengerre is. A belépés mindenki számára ingyenes, de ha a vár területének nagy részét be szeretnénk járni, ne papucsban érkezzünk! Itt-ott vannak korlátok, viszont a várromot eléggé benőtte a növényzet, a területet csak kisebb ösvényeken járhatjuk be. A csodaszép kilátás azonban mindenért kárpótol.

Kilátás a várromtól, lent a Szent Mária templommal.

Egyik oldalon kilátás nyílik Parga városára, illetve belátni a tengert a horizontig, míg másik felén a Valtos Beachet és környékét csodálhatjuk. Jó időben még Ali pasa váráig is elláthatunk. Ide is érdemes sötétedés után is fellátogatni, azonban vigyázzunk, nehogy bezárják ránk a kapukat és véletlen ott ragadjunk! 🙂

Ali pasa vára

Ali pasa várát már nem Parga területén találjuk, viszont gyönyörű panoráma nyílik innen Parga városára és a környező hegyekre, valamint a tengerre egyaránt. A várat Pargaból kisvasúttal kb. fél óra alatt könnyedén megközelíthetjük. A kisvasút ára oda-vissza ~8 euró (2018), a várba való belépés azonban ingyenes. A kisvasúton egy kisebb idegenvezetést is kapunk, illetve a vár történetét is meghallgathatjuk, azonban kb. fél óra várnézegetés után indul vissza Parga felé. Kocsival is könnyedén megközelíthetjük, ekkor magunk oszthatjuk be mennyi időt töltünk itt, de fél óránál nem is nagyon kell több. 🙂

Panorám a várból.

Napjainkban már ez is inkább várrom, melynek egyik oka, hogy a török hódítás alatt épült és mikor a törököket kiűzték a várból, a helyiek elkezdték elhordani a vár köveit, hiszen nem akartak emlékezni a török uralom idejére. A vár vastag falainak egy része azonban ma is áll, még fedett részeken is barangolhatunk a várban, illetve néhány ott hagyott ágyúval is találkozhatunk.

Tengeri hajóutak

Parga kikötőjénél vagy a városban lévő utazásszervező irodákban számos hajóútra fizethetünk be. Meglátogathatjuk a közelben lévő Paxos és Antipaxos szigeteket vagy elhajókázhatunk Korfu szigetére is.

Paxos mesés tengerpartja

A kikötőből vizitaxi is indul naponta többször is, mellyel akár átmehetünk a szomszédos Sarakiniko beachre. Ide mi sajnos nem jutottunk el.

Egyéb szépségek..

A felsoroltakon kívül természetesen varázslatos élmény Parga szűk utcáin sétálgatni. Két oldalt kis üzletek, ahol szuveníreket vásárolhatunk, bár én a tradicionális dolgokat kicsit hiányoltam. Szinte minden épület kertjében láthatunk citromfákat és olajfákat, mely utóbbiból nem ritkák a nagy ültetvények sem a vidéken. Persze, már amelyik épületnek van kertje, ugyanis a város központi részén olyan közel épültek a házak egymáshoz, hogy szinte elegendő egy nagyot lépni két épület erkélye között. Az emberek általában kedvesek, de persze itt is találkozni olyanokkal, akiknek már valószínűleg elegük van a sok oda látogató túristából. 🙂

Összességében Parga egy varázslatos kis település, a maga sajátos utcáival és házaival, a görög közlekedési szokásokkal, strandjaival, a tenger kék hűs vizével és a barátságos helyi emberekkel. Csak ajánlani tudom mindenkinek! 🙂