Hírek

Munkahelyi ergonómia

munkahelyi ergonómia 1

Mi a munkahelyi ergonómia? Miért jó a Munkáltatónak és miért jó a Munkavállalónak?

Az ergonómia feladata az, hogy olyan munkahelyi környezetet teremtsen, mely illeszkedik az ember szükségleteihez, kényelmi, egészségi és biztonsági szempontból, így támogatva a megfelelő testtartást és testműködést.

Amit fontos észben tartani az ergonomikus környezet kialakítása esetén, hogy a munkakörnyezetnek kell illeszkednie a személyhez, nem pedig fordítva!

A megelőzés mindig könnyebb, mint a gyógyítás! Amennyiben nem ergonomikus körülmények között dolgozik, nagyobb esélye van különböző egészségügyi problémák (pl. érrendszeri és mozgásszervi panaszok) kialakulására. Különböző ergonómiai termékek használatával ezek a problémák megelőzhetőek, így Ön kényelmesen és egészségesen végezheti munkáját.

A nem megfelelő testtartás hát fájdalmakhoz vezethet. Az ergonómiailag helyes ülés elsajátításában segítséget jelent egy hát és egy lábtámasz használata.

A csuklófájdalmak kialakulásához az egér és billentyűzet használat lehet felelős. Ha csuklótámaszt vagy vertikális egeret használ, könnyen megelőzhetni ezeknek a panaszoknak a kialakulását!

A nyaki fájdalmak elkerülése érdekében használjon monitor vagy laptopállványt, melyek megfelelő szemmagasságba emelik a képernyőt. Célszerű olyan apróságokra is odafigyelni, mint az ülés és az állás váltogatása munkaközben, ehhez segítséget nyújt egy ülő/álló munkaállomás vagy egy állítható magasságú asztal használata. Sokat tehet az egészségéért, ha munkavégzés közben a következőképpen osztja fel idejét: 40 perc ülés, 15 perc állás, 5 perc séta, mely szintén könnyen kivitelezhető, ha például telefonálás közben sétálgat, vagy e-mailezés helyett odamegy munkatársához és személyesen közli az adott információt.

Fellowes asztalok az irosz.hu irodaszer webáruházban:
irosz.hu/fellowes/asztalok